domingo, 24 de octubre de 2010

Wikis

Un wiki és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Wikipedia.

Les característiques dels wikis els converteixen en una eina efectiva per a l'escriptura col·laborativa, i cada vegada són més usades en empreses i comunitats com a webs i intranets econòmiques i eficaces per a la gestió del coneixement. Molts projectes són oberts al públic en general, accessibles per a qualsevol que disposi de connexió a Internet, i permeten fer edicions sense cap mena de filtre previ.

A l'hora de realitzar una feina en grup es pot realitzar mitjançant un wiki, ja que els e-mails són poc efectius per coordinar-se i posar-se d'acord un grup de persones. A més a més el wiki et permet tenir la informació guardada a un sol lloc i no a diferents bústies.
Qualsevol component del grup pot editar, és a dir pot modificar qualsevol part, hagi estat introduida per ell o no. El procés es pot fer tantes vegades es vulgui.
És una eina que et permet veure el procés i l'evolució del treball que s'ha fet individualment.
Els wikis també poden tenir enllaços amb un link, és a dir, una paraula pot tenir un enllaç amb un altre pàgina per poder saber a que es refereix amb més exactitut.

Cal destacar dels wikis que hi ha un apartat de discussió on es poden comentar aspectes d'un dels wikis, discutir, decidir i proposar, i evitar trobades presencials.
Una altre part dels wikis a destacar és la notificació, on marques unes pàgines determinades i t'avisen cada vegada que aquestes han sigut modificades.

Diferències entre Wiki i Blog:
- Wiki et permet penjar archius --> Blog no.
- Wiki és un espai de discussió, es poden fer comentaris --> Blog no.
- Wiki sempre està en continua edició --> Blog no, has de fer intervencions independents.
- Wiki et permet veure el treball dfinitiiu d'aquell mateix moment --> Blog no.

No hay comentarios:

Publicar un comentario