domingo, 24 de octubre de 2010

Prezi


Hem treballat a classe amb Prezi, un programa convencional on es poden crear les teves pròpies presentacions.


Per poder utilitzar-lo primer cal clicar l'opcio de "llicencia d'estudiant o mestre" (student/teacher license) i clicar la versio gratuita de "Edu Enjoy 500MB". En segon lloc hem de registrar-nos a partir de la conta de la universitat i la contrasenya que nosaltres triem.

Característiques:
- No són diapositives sinó un llienç
- És un entorn online que possibilita publicar, compartir i té una alta disponibilitat.
- En el propi entorn predisposa utilitzar paraules clau
- Dificulta que l'orador llegeixi.
- Té poca disponibilitat de tipus de lletra i colors. No permet variar les plantilles.
- Facilita un seguiment a través d'un camí
- No té accions.
- Li falten recursos tecnics
- Obliga a pensar previament com es vol organitzar la presentacio per aconseguir "la metafora visual".
- Evita el doble discurs
- Facilita la creació a través de metàfores visuals. Cal aprofundir de manera visual a traves d'una metafora visual.

Diferencies amb el Power Point:
- El P.P es basa en diapositives.
- El P.P no es on-line. Prezi te una alta disponibilitat ja que tothom el pot fer servir des de tot arreu.
- Al P.P es mes facil posar texts. A diferencia de Prezi, te l'opcio de "Quadre de text".
- Qui mostra un P.P llegeix. Qui mostra un Prezi exposa, relata, desenvolupa...
- Prezi es molt limitat. Tot te una presencia molt similar. No permet incorporar so ni codi embed. P.P ofereix mes possibilitats.

Copyright, Copyleft y Creative commons

CULTURA LLIURE I PROGRAMARI LLIURE

El diari El Pais va publicar un article que introdueix el tema.

Copyright: és un dret d'autor, llicència d'autor que no permet que la resta de gent copi el contingut ni el modifiqui.
és contràri al Creative Commons. Aquest és el dret d'autor que té el creador d'una obra tant sigui l'autor d'un programa informàtic, com un dibuixant, com un cantant... Aquest dret està per sobre de totes les obres de l'autor i és ell qui decideix com es distribuiran i es reproduiran les seves obres.

Copyleft: és una llicència que permet que la gent pugui copiar el contingut de l'obra. No es restringeix la copia. Per aixó és manifesta una llibertat de copia i modificació. És una llicència lliure.

Creative commons: és un entremig entre els dos drets. Les obres que es publiquen tenen dret d'autor però limitat per un mateix, per tal de que s'ofereix drets a altres persones.
És una organització sense ànim de lucre que treballa per a incrementar la creativitat tant si són continguts culturals, com educativus o científics. En "Commons" apareix tota l'estructura d'aquest treball que fomenta l'intercanvi lliure, legal d'informació o de continguts per a poder utilitzar-se, reutilitzar-se o fer-ne una barreja. CC ofereix eines gratuïtes, legals i fàcils d'utilitzar. Aquestes eines permeten donar a usuaris individuals o a grans companyies i institucions una manera fàcil i simple de concedir permisos de drets d'autor per al treball col·lectiu. Les llicències de CC, permeten canviar fàcilment els seus drets d'autor, de: tots els drets reservats, a alguns drets reservats.

Wikipedia










Wikipedia és una enciclopedia lliure en la xarxa.
Es disposa d'articles en molts idiomes però no hi ha la mateixa informació en cadascun d'ells, en primer lloc perquè el nombre d'articles en anglès és notablement superior a qualsevol altre idioma:
anglès = 3.431.746, espanyol = 655.064, català = 287.045. El fet de que no hi hagi el mateix en els diversos idiomes no s'ha de considerar com un conflicte, sinó una possibilitat, no és quelcom dolent.

A l'historial consta qui ha escrit l'article que ens interessi.
Podem escriure sempre que volguem però avans hem de registrar-nos a la web i descarregar "cookies", i seguint el llibre d'estil per fer-ho correctament.
Les intervencions han de ser el màxim neutrals possibles amb articles objectius i sense opinions personals.

Wikipedia és fiable sempre que estigui contrastada i s'hagi citat la font d'informació, s'han de corroborar les informacions. D'altra banda no és normal trobar cap barbaritat a Wikipedia.

Influeix l'idioma en buscar informació a Wikipedia?

L'únic important és poder accedir a la informació necessària sigui en l'idioma que sigui.
en quant a la credibilitat dels idiomes sempre és molt millor l'idioma del article on hi hagin més cites, referències, això significa que hi ha més informació a creure, és a dir, és informació extreta de una font seria i real com solen ser els llibres. La certesa d'un Viquipèdia és verificada per l'amplia quantitat de referències que hi hagin a l'article.

Un cop ja hem treballat amb la wikipedia, hem pogut veure que els més petits també tenen el seu espai i poden realitzar discussions i publicar entrades a eduwiki.cat.

Wikis

Un wiki és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Wikipedia.

Les característiques dels wikis els converteixen en una eina efectiva per a l'escriptura col·laborativa, i cada vegada són més usades en empreses i comunitats com a webs i intranets econòmiques i eficaces per a la gestió del coneixement. Molts projectes són oberts al públic en general, accessibles per a qualsevol que disposi de connexió a Internet, i permeten fer edicions sense cap mena de filtre previ.

A l'hora de realitzar una feina en grup es pot realitzar mitjançant un wiki, ja que els e-mails són poc efectius per coordinar-se i posar-se d'acord un grup de persones. A més a més el wiki et permet tenir la informació guardada a un sol lloc i no a diferents bústies.
Qualsevol component del grup pot editar, és a dir pot modificar qualsevol part, hagi estat introduida per ell o no. El procés es pot fer tantes vegades es vulgui.
És una eina que et permet veure el procés i l'evolució del treball que s'ha fet individualment.
Els wikis també poden tenir enllaços amb un link, és a dir, una paraula pot tenir un enllaç amb un altre pàgina per poder saber a que es refereix amb més exactitut.

Cal destacar dels wikis que hi ha un apartat de discussió on es poden comentar aspectes d'un dels wikis, discutir, decidir i proposar, i evitar trobades presencials.
Una altre part dels wikis a destacar és la notificació, on marques unes pàgines determinades i t'avisen cada vegada que aquestes han sigut modificades.

Diferències entre Wiki i Blog:
- Wiki et permet penjar archius --> Blog no.
- Wiki és un espai de discussió, es poden fer comentaris --> Blog no.
- Wiki sempre està en continua edició --> Blog no, has de fer intervencions independents.
- Wiki et permet veure el treball dfinitiiu d'aquell mateix moment --> Blog no.

martes, 12 de octubre de 2010

Programari lliure

A continuació explicaré què són els programaris lliures. Per fer aquesta nova entrada en el meu bloc he fet servir el capítol 1 del manual Iniciació al programari lliure.

QUÈ ÉS EL PROGRAMARI LLIURE?
De què parlem quan diem "programari"
• És el conjunt de programes informàtics, que pertanyen a una sola categoría; les aplicacions. Juntament amb aquestes altres tipus de programes dóna vida a l’ordinador.
• És important saber que el programari i el maquinari no estan lligats.
Ex: si s’espatlla el Windows has de saber que hi ha més programes que pots utilitzar. Ja que Windows no és l’únic servei operatiu.

QUÈ IMPLICA “LLIURE”?
• Els programes venen lliures però l’usuari el pot convertir en privat. Quan són lliures suposen tenir un ús sense autorització.
• Les llicències privades fan que es restringeixi el seu ús, copia , estudi i /o modificació del programa.

BENEFICIS DE LA LLIBERTAT D'ÚS DEL PROGRAMARI:
- legalitat (pirateria)
- universalitat (indiscriminació d'ús i programari)
- testeig (primeres proves)
- avaluació (preliminars)

Exemples de programaris:
Programari gratuït:
- OpenOffice
- Mozzilla Firefox
- Gimp
Programari de prova:
- Photoshop
- Word
- Nero
Programari comercial:
- Microsoft Windows

El llenguatge audiovisual


FERRÉS, J. (1992). Vídeo y educación. Ed. Paidós. Barcelona.

En el capítol 1 es desenvolupa el tema del llenguatge audiovisual i ens ajuda a comprendre millor el món en que vivim i, sobretot, el món de l'escola avui en dia.








L'ús educatiu de les presentacions:
El programa més conegut de presentacions és el Microsoft Power Point, la primera versió del qual va ser llançada al 1987 per als ordinadors Apple Macintosh.
Competències que es desenvolupen:
• Adquirir la capacitat de cerca, selecció, anàlisi i síntesi de la informació i transformar-la en coneixement.
• Utilitzar mitjans i entorns digitals per a comunicar-se i treballar de forma col·laborativa, fins i tot a distància, per recolzar l'aprenentatge individual i contribuir a l'aprenentatge dels altres.

Programes i serveis en línia per a crear i publicar presentacions:
- Microsoft Power Point (el més utilitzat per crear).
- Impress (lliure i gratuït per crear).
- Google Docs (servei on-line gratuït però no lliure per crear col.laborativament).
- Slide Share (servei on-line per publicar).

martes, 5 de octubre de 2010

Els blocs a l'escola

La integració dels blocs a l'escola pot servir per compartir informació sobre les activitats realitzades, per penjar noticies o fotografies, per poder mirar desde casa amb els pares el que es fa a l'escola, per penjar les feines fetes pels nens, etc.

A classe de TIC hem entrat als següents blocs d'educació:

http://blocs.xtec.cat/ceipflix345
http://blocs.xtec.cat/pimpambloc
http://bloc.ravalnet.org/bloc/9_bitacola_demestratia

Característiques dels blogs


- Poden ser subjectius, tothom te llibertat d'expressió.
- Tothom pot escriure i editar.
- Pots publicar entrades, que queden ordenades per ordre cronologic.
- Cada entrada de cada blog, pot esdevenir un debat entre els lectors.
- Creen diversitat.
- Poden servir per a compartir novetats i informació.

domingo, 3 de octubre de 2010

Delicious


El passat dia 15 a classe de TIC vem treballar la pàgina web http://www.delicious.com/




Delicios et permet:
. accedir a les teves llistes d'adreçes d'interès des de qualsevol navegador.
. conèixer llocs web amb menys spam que uns altres serveis de recerca.
. compartir webs d’interès i alhora privatitzar, o fer llistes i organitzar amb els amics.

En primer lloc vem visitar el blog d'en Jordi Vivancos
http://www.ticotac.blogspot.com el qual mostra el seu llistat de Delicious per després poder fer la pràctica que va consistir en:
1- crear conta a Delicious.
2- guardar les adreçes d'interés o que utilitzo habitualment.
3- crear un perfil públic.
4- publicar el perfil públic al bloc.
5- fer un gadget al bloc de "les meves eines"/"my Delicious tags".